Rejestracja będzie otwarta
od 11 września 2025 r. od godz 10:00
do 22 września 2025 r. do godz. 23:00
od 11 września 2025 r. od godz 10:00
do 22 września 2025 r. do godz. 23:00
WYDZIAŁ MECHANICZNY ul. Racławicka 15-17
Hodowla mikroalg na cele żywieniowe i energetyczne
Miejsce wykładu/pokazu:
sala 6-5 bud. C / 6-8 bud. C
Prowadzący:
- dr hab. inż. Małgorzata Smuga-Kogut, prof. PK,
- mgr inż. Beata Erlichowska
Mikroalgi, w tym w szczególności spirulina, stają się obiektem coraz większego zainteresowania jako potencjalne źródło surowca do produkcji żywności, suplementów diety i biopaliw zaawansowanych. Ich szybki wzrost, zdolność do fotosyntezy oraz możliwość uprawy w warunkach nieprzystosowanych do produkcji żywności sprawiają, że są one atrakcyjnym surowcem. Znaczenie spiruliny jest szerokie w produkcji suplementów żywności, jako dodatek do kosmetyków, a także do produkcji energii. Biomasa otrzymana z mikroalg wykazuje wysoką zawartość węglowodanów, białek i lipidów. Chcielibyśmy zaprezentować instalację do produkcji mikroalg w warunkach kontrolowanych (fotobioreaktorach) i wytworzyć wspólnie z uczniami szkół średnich kapsułki ze spiruliny, które mają szerokie zastosowanie.